Waarom watereducatie?

Bureau BuitenWater draagt bij aan de bewustwording van Nederlanders dat hun leven en leefomgeving volledig verbonden zijn met water. Op een duurzame wijze omgaan met waterkwantiteit en –kwaliteit is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van elke burger.

Al dat water in Nederland, dat moet wel op de juiste plaatsen stromen. Niet over de dijk, niet in de kelder. En ook graag schoon water, als ’t kan met wat mooie planten erin en alleen prettige insecten erboven vliegend. Schoon water, dat je kunt drinken en waarmee je je zonder gevaar kunt douchen, dat willen we allemaal heel graag.

Water boeit mensen. Wie kent niet de beelden van kinderen die thuis in het badje spelen of van de hordes pubers die op een warme zomerdag liggen te zonnen bij zwembaden en grindgaten. Volwassenen varen, vissen, fietsen of dromen langs de waterkant. Er is altijd wat te zien, altijd wat te doen.

Bureau BuitenWater wil graag op een educatieve manier aansluiten op die spontane belangstelling voor water. Dit doen wij door leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs op een actieve manier kennis en vaardigheden te laten verwerven over water en de zorg voor water. Watereducatie draagt zo bij aan de bewustwording dat water een onlosmakelijk en onmisbaar onderdeel is van ons bestaan.